Fryšták 15.-17. února 2019 – NEJEN VÝTVARNÝ VÍKEND PRO MAMKY A DĚTI

„Koka“ sušenky od Jany Ch.

220 g másla nebo hery mírně povolené, 100 g cukru, 240 g hladké mouky (já jsem měla směs špaldové, celozrnné pšeničné a asi 2 hrsti jemných ovesných vloček),
100 g kokosu, 2 žloutky, 3 lžíce kakaa, 2 lžičky skořice, vanilkový cukr

Ze všech surovin vypracujeme těsto, tvarujeme malé kuličky, dáme na plech vystlaný pečícím papírem a vidličkou stlačíme do placičky. Pečeme cca na 170°C, čas neodhadnu, musí se hlídat a zkoušet 🙂 Ještě teplé se sušenky mají obalit v moučkovém cukru, ale to už nedělám.

Perníková roláda od Jarky

400 g hladké mouky, 100 g másla nebo hery – nerozpuštěné, 2 vejce, 140 g práškového cukru, 2 lžíce rozpuštěného medu, 1 kávová lžička jedlé sody, 2 lžičky koření do perníku, 1 lžička kakaa

Náplň dle chuti:
povidla – namazat, sekané vlašské či jiné ořechy – posypat, Povidla a ořechy jsou základ, dále jde kombinovat s dalšími ingrediencemi sušeného nebo i kandovaného ovoce dle chuti – rozinky, brusinky, švestky, meruňky, …. dají se naložit i v rumu
V DISu byla kombinace povidla, ořechy, sušená jablka a ze zdravé výživy sušený slazený ananas a to zelené bylo sušené slazené pomelo

Těsto podobné jako na perníčky, doporučuje se nechat den odležet, pak rozválet a plnit. Pekla jsem na asi na 170 stupňů asi 40 minut podle trouby, roláda ač by neměla, mi občas praskne, možná tím, že doporučují těsto 1 den odležet a to se mi nedaří.

A teď pár obrázků jak jsme se měli a jak jsme byli šikovní…